Google Blacklist: hoe kom je er vanaf?

Google Blacklist is slechts een van de vele "zwarte lijsten", waarop spammers komen na het versturen van spam mail of website malware. Internetproviders en hosting bedrijven gebruiken deze spamlijsten om spam mail en malware te blokkeren. In dit artikel lees je hoe je ervan afkomt.

Google Blacklist

De customer supportafdeling van Active24 krijgt regelmatig de vraag waarom een website gehackt is. Lastig, als je van je website afhankelijk bent. Maar geen uitzondering: Google vindt dagelijks duizenden nieuwe maleware websites. Slechts enkele daarvan zijn bewust gehackt.

Het overgrote deel zijn legitieme websites van particulieren en MKB-bedrijven. Veel websites zijn geïnfecteerd, zonder dat het direct zichtbaar is. Je website en computer opschonen met een virusscanner is dan ook vaak onvoldoende. Kortom: Wanneer is een website onveilig?, Hoe controleer je of je website op de Google Blacklist staat? en Hoe kom je er vanaf?

Onveilige Websites

Google neemt veiligheid erg serieus. Als het bedrijf maleware op je website ontdekt, verschijnt de volgende waarschuwing: "Deze site kan schade toebrengen aan uw computer in Google Zoeken en in webbrowsers."

Google_Blacklist_waarschuwing_voorbeeld

Google onderscheidt twee categorieën onveilige websites, die een bedreiging vormen voor de privacy en veiligheid van de websitegebruikers:

  1. Malwaresites ontstaan, doordat hackers ongezien code met schadelijke software op persoonlijke computers installeren. Dit gebeurt via verouderde webbrowserversies op niet regelmatig onderhouden websites. Zo passen internetcriminelen ongezien je webbrowser aan en wisselen andere gegevens ("maleware") in de webbrowser uit met de website, dan jij als website eigenaar in je de webbrowser op je computer te zien krijgt.

  2. Phishingsites linken je ongemerkt door naar een onveilige website, die eruit ziet als een legitieme website. Websitegebruikers worden misleidt om persoonlijke informatie te achter te halen. Dit gebeurt regelmatig bij Online bankieren.

Controleer je website status

Google_Sitestatus

Bekijk hier of je website op de Google Blacklist staat. Vul in de zoekbalk de URL van de website in (bijv. www.example.com) en klik op zoeken. Zo zie je direct of het gevaarlijk is om een specifieke website te bezoeken.

Blacklist verwijderen

De melding 'Deze site kan schade toebrengen aan uw computer' wordt pas door Google verwijderd in Google Zoeken en in webbrowsers, als de webeigenaar onderstaande stappen heeft ondernomen. Zo kom je van de Google Blacklist af:

TIP: Stuur het verzoek pas nadat de beveiligingsproblemen op de website volledig zijn opgelost. Zo zorg je er ook voor dat je website opnieuw geïnfecteerd wordt.Google verwijdert de melding, zodra de zoekmachine heeft gecontroleerd, dat de website verbeterd is.

Meer info:

Gerelateerde artikelen