WordPress SEO: zoekmachinevriendelijke webteksten schrijven

WordPress Seo. Hoe zorg je ervoor dat de webteksten op je WordPress website gevonden worden in Google? Via zoekmachineoptimalisatie of "WordPress SEO". Met onderstaande checklist schrijf je zelf zoekmachinevriendelijke webteksten in WordPress.

Schrijven voor zoekmachines

Je schrijft waardevolle, online teksten voor webbezoekers. Maar vergeet ook de zoekmachines niet. Als je op je WordPress website een nieuwe tekst publiceert, wordt die tekst dus niet alleen gelezen door webbezoekers, maar ook door zoekmachine's. Doe dus aan WordPress Seo:

Checklist zoekmachinevriendelijke webteksten

Zoekwoord of -zin

Bedenk voordat je gaat schrijven allereerst wat het onderwerp van je online tekst wordt. Zorg dat je de tekst kunt samenvatten in een zoekwoord of -zin. Over welk onderwerp schrijf je? En welke vraag beantwoord je met deze online tekst? Plaats het zoekwoord, waarop je gevonden wilt worden aan het begin. Gebruik niet teveel zoekwoorden. Focus op een zoekwoord of -zin.

Metadata

Metadata zijn datagegevens over data. Het opslaan van metadata, heeft als voordeel dat de data makkelijker gevonden kan worden:

 • De title tag is de titel van een pagina op je website. Dit is de belangrijkste plek voor een zoekwoord om gevonden te worden door zoekmachine's.

 • De meta description is de pagina omschrijving voor zoekmachine's, zoals Google. Zorg dat deze tekst relevant is voor webbezoekers. Zodat ze op de URL klikken. Aan zichtbaarheid in zoekmachine's heb je weinig, als webbezoekers niet op je url klikken.

 • Een zoekmachinevriendelijke URL is een korte, duidelijke linknaam voor je webpagina. Zo is eenvoudig op te maken waarover de pagina overgaat. Lange titels, overbodige woorden en cijfers zorgen ervoor dat een url onleesbaar wordt. In WordPress heet de url Permalink.

 • Een breadcrumb is een interne link die waarde geeft aan de categorieën op je website. Hierdoor vinden webbezoekers sneller het pad terug naar specifieke informatie op je WordPress website. Voeg ook hier het zoekwoord of de zoekzin toe.

Tekst

Nu de metadata zijn ingesteld, kun je de tekst optimaliseren. Om de inhoud van je webtekst te optimaliseren voor zoekmachine's focus je op verschillende tekstonderdelen:

 • De paginatitel wordt in WordPress automatisch een H1.

 • Geef de afbeelding dezelfde bestandsnaam, titel en alt-tag met het zoekwoord.

 • Begin met een inleiding. Dit is een korte samenvatting van je webtekst.

 • Maak het zoekwoord vetgedrukt en plaats het als eerste woord in de eerste alinea van je artikel.

 • De subkoppen (H2-H4) zijn de overige titelkoppen van de online tekst. Gebruik ook hier het zoekwoord.

 • Zorg dat het zoekwoord regelmatig terugkomt in de tekst, maar overdrijf niet. Zoekwoorddichtheid is het aantal keren dat het zoekwoord voorkomt in de tekst. Is dat teveel, dan word je gezien als zoekwoordspammer.

 • Maak duidelijke categorieën in WordPress. Voeg per online webtekst slechts een categorie toe. Dat zorgt voor overzicht. Optimaliseer de categorie zelf met een title tag, meta description en content.

Rich content

Maak je online tekst zo waardevol mogelijk voor webbezoekers. Hoe meer bruikbare media (tekst, afbeelding, audio, video, PDF, infographic) je toevoegt aan je online webtekst, des te waardevoller het wordt voor zoekmachines. Dit wordt rich content genoemd.

 • Gebruik meerdere afbeeldingen in een online tekst. Geef elke afbeelding een specifiek zoekwoord, titel, metadescription en alt tag. Gebruik je dezelfde afbeelding, maak dan ook gebruik van dezelfde titel,metadescription en alt tag.

 • Gebruik een YouTube video om je online tekst te illustreren. Hierdoor wordt je beter zichtbaar in zoekmachine's. Daarnaast wordt de video ook getoond in de zoekresultaten.

Links

 • Benader andere websites en blog met de vraag of ze een backlink , externe link naar je online webtekst willen plaatsen vanaf hun website. Dat zorgt voor meer zichtbaarheid in zoekmachine's.

 • Ook interne links , vanuit en naar je online webtekst, zorgen voor een zoekmachinevriendelijke tekst. Maak het zoekwoord klikbaar in andere online tekst op je website.

Social Media

 • Daarnaast zijn aanbevelingen van webbezoekers in social media kanalen belangrijk: Facebook (Like), Twitter (Retweet) of Google+ mention, laten zoekmachine's zien hoe populair je online webtekst is. Voeg dus social media buttons en TweetQuotes toe.

Nu je weet hoe je zoekmachinevriendelijke webteksten kunt schrijven in WordPress met WordPress SEO, is het tijd om zelf aan de slag te gaan.

Meer weten?

Lees hier de Google SEO startersgids

Nog geen WordPress website?

Het team van Active24 adviseert je graag over de mogelijkheden voor WordPress hosting. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen