Zo maak je een back-up van je website

Web bezoekers en omzet mislopen. Dat probeert iedere web-, online webwinkel- of blog eigenaar natuurlijk te voorkomen. Toch gaat er zo nu en dan wel eens iets mis: je website wordt gehackt, je verwijdert belangrijke webpagina´s of overschrijft per ongeluk web content. Dit artikel beschrijft hoe je zelf een back-up kunt maken, opslaan en terugplaatsen op je lokale computer of onze webserver.

Back-up

Het onderhoud van je website, online webwinkel of blog is de belangrijkste taak van de web-, blog- of online webwinkel eigenaar. Hoe zorg je ervoor dat je website altijd online en zichtbaar blijft voor alle web bezoekers? Dat doe je door regelmatig een back-up te maken. Zo heb je je belangrijkste FTP- en databasegegevens altijd bij de hand. Met onderstaande handleiding is het maken van een back-up eenvoudig.

Opbouw website, blog of online webwinkel

Je website, blog of online webwinkel is als volgt opgebouwd:

 1. Websitecode
 2. De taal waarin je website, blog of online webwinkel geschreven is wordt ook wel de coredata of websitecode genoemd en wordt opgeslagen op de FTP-server: o.a. HTML (Windows/Linux), ASP, ASP.net (Windows), PHP (Linux).

 3. Web inhoud
 4. Een website, blog of online webwinkel bestaat uit diverse web inhoud, welke worden opgeslagen op de FTP-server: o.a. afbeeldingen, video´s, persoonlijke instellingen, website thema en plug-ins.

 5. Database
 6. In de database vind je doorgaans alle tekstuele inhoud van je website, blog of online webwinkel. De database wordt opgeslagen op de databaseserver: o.a. webpagina´s, blogposts en reacties.

Zo maak je een back-up

Om geen belangrijke informatie te verliezen, is het belangrijk om regelmatig een back-up te maken van zowel de FTP als de database:

FTP back-up

Voor de FTP back-up van je websitecode en website inhoud, heb je nodig:

 1. FTP-gegevens: hostnaam, gebruikersnaam, wachtwoord en poort
 2. De FTP-gegevens worden bij aankoop van een hostingpakket per e-mail toegezonden. Ze zijn te vinden in je controlepaneel onder Website-FTP, waar ook het wachtwoord aangepast kan worden.

 3. FTP-cliënt
 4. Een FTP-cliënt is nodig om verbinding te maken met de FTP-server en websitebestanden te up- of downloaden. Er zijn verschillende FTP-programma´s beschikbaar. Vanwege de betrouwbaarheid en gebruikersvriendelijkheid van het FTP-programma, raden wij Filezilla aan.

NOTE: Active24 biedt geen support voor softwareprogramma´s van externe partners . Voor hulp, dient u zich direct te wenden tot de supportpagina van de softwaremaker.

Database back-up

Voor de Database back-up van je database, heb je nodig:

 1. Database gegevens:
 2. De Database gegevens worden bij aankoop van een hostingpakket per e-mail toegezonden. Ze zijn te vinden in je controlepaneel onder Database- Linux- MySQL of Database- Windows- MSSQL.

 3. Database Administratieprogramma
 4. Een database administratieprogramma is nodig om verbinding te maken met de Database webserver en wijzigingen aan te brengen in de database. Wij raden PhpMyAdmin (Linux) en Microsoft Management Studio 2008 (Windows) aan.

  Meer info: Linux Back-up- PhpMyAdmin

  Meer info: Windows Back-up-Microsoft Management Studio(2008)

  Opslaan en terugplaatsen

  Je kunt de back-up opslaan op je lokale computer en – in geval van technische storingen of fouten- weer terugplaatsen op onze webserver.

  a) Back-up opslaan

  Na het maken van de back-up, staat het op je eigen computer. Het is belangrijk de verschillende versies te bewaren. Sla deze op in een folder en geef de versie een nummer of datum. Bijv. Back-up 01-2014. Zo weet je altijd om welke het gaat.

  b) Back-up terugplaatsen

  Een back-up terugplaatsen gebeurt in omgekeerde volgorde: je upload de gegevens vanaf je lokale computer via FTP naar onze webserver.

  Meer info: Verplaats Windows Website naar een nieuw Windows platform

  Meer info: Zet bestaande Linux Website over naar een Windows platform

  Meer info: Verplaats Linux Website naar een nieuw Linux platform

  Meer info: Zet bestaande Windows Website over naar een Linux platform

Gerelateerde artikelen