domein, wat is dat precies?

Domein. Het begint allemaal met een domeinnaam. Maar wat is dat precies? Waar hebt u een domeinnaam voor nodig? en welke positie heeft een domein in een bestaande URL? Dit artikel legt uit wat een domeinnaam is en wat u ermee kunt doent.

Domein

Domein is een afkorting voor domeinnaam. De term is verbonden met de URL en maakt deel uit van uw digitale identiteit op het internet. Uw domeinnaam is dus uw online visitekaartje op Internet. Bij ACTIVE 24 registreert u uw domein voor een jaar. Om domeineigenaar te blijven, dient het domein voor het einde van de vervaldatum ("expiry") verlengd te worden. Zo niet, dan vervalt uw recht op de domeinnaam.

Wat doet een domein?

Alle communicatie op het internet vindt plaats via IP-adressen. Een IP-adres bestaat uit een aantal unieke nummers, die gekoppeld zijn aan uw (mobiele) apparaat (o.a. computer, tablet, desktop of smartphone). Dit maakt het mogelijk dat verschillende apparaten met elkaar kunnen communiceren.

Een voorbeeld van een IP addres is 213.188.134.21 www.active24.nl.

Het nadeel van deze numerieke reeks is dat het moeilijk te onthouden is. Daarom bestaat de domeinnaam. Een domeinnaam is een unieke naam die direct verwijst naar een specifiek IP-adres.

Welke positie heeft een domein in de URL-link?

Een URL-link is hiërarchisch opgebouwd en bestaat uit:

Domein URL

Protocol

Om een domein te laten werken, is een Internet protocol (IP) nodig. De reden hiervoor is dat communicatie over het netwerk plaatsvindt via dit protocol. Er bestaan twee protocollen: het HTTP protocol (Hypertext Transfer Protocol) en het beveiligde HTTPS protocol (Hypertext Transfer Protocol Secure). Deze laatste optie zorgt ervoor dat alle communicatie versleuteld of gecodeerd verzonden wordt.

Toplevel domein

Top Level Domein (TLD) is het belangrijkste niveau van een domeinnaam. TLD's zijn onder te verdelen in twee categorieën:

  • Nationale top-level domeinen (ccTLD's): .eu, .nl en .de

  • General top-level domeinen (gTLD's): .com, .org., .info

Bij het kiezen van een domeinnaam, is het belangrijk stil te staan bij de locatie van uw doelgroep. Bevindt uw doelgroep zich in Nederland? Kies dan voor een .nl. Werkt u binnen Europa? Kies .eu. Is uw doelgroep verspreid over de hele wereld? Kies voor een .com of een .global top level domein extensie.

Het domein is doorgaans dat wat je kiest als domeinnaam. Bijvoorbeeld het domein van Active24 voor Nederland is www.active24.nl.

Houd bij domein selectie rekening met de volgende domeinvereisten:

  • Gebruik minimaal 2 en maximaal 63 tekens

  • Toegestane karakters: letters (A-Z), nummers (0-9) en symbolen (bijv. ë)

  • Het eerste en laatste teken moet een letter of nummer zijn

  • Geen spaties gebruiken tussen tekens

Alhoewel symbolen worden toegestaan, raden wij af hiervan gebruik te maken. De reden hiervoor is dat veel mail programma's deze tekens NIET ondersteunen. Meer tips over het kiezen van een goede domeinnaam.

Subdomein

Een subdomein verwijst naar de verschillende services op de website, zoals blog.active24.nl en support.active24.nl

Domein kiezen

Wacht niet te lang bij het aanschaffen van een nieuwe domeinnaam. Als U eenmaal weet welke domeinnaam u wilt, registreer de domein dan zo snel mogelijk. Dit voorkomt dat U veel betaald of de domeinnaam inmiddels al geregistreerd is door een ander. Registreer hier uw top-level domeinnaam .

Gerelateerde artikelen