global: de domeinextensie van de toekomst

global is een van de honderden nieuwe domeinnaam extensies die domein-toezichthouder ICANN momenteel vrijgeeft op het Internet. Dit artikel legt uit hoe .global tot stand kwam en waarom dit domein belangrijk voor u kan zijn.

ICANN

Domeintoezichthouder ICANN is verantwoordelijk voor de koppeling van een domeinnaam aan een specifiek IP-adres. Dit gebeurt in de technische zonefile van het Domeinnaam Systeem (DNS). Jarenlang was het aantal domeinnaam extensies – (het domein gedeelte achter de punt)- beperkt tot 22:

 • topleveldomeinen (TLD's), o.a. com, .org, .info en .net
 • land specifieke domeinen (ccTLD), o.a. .nl, .de en .be.

Nieuwe Domeinnamen (gTLD's)

In 2011 besloot ICANN het aantal domeinnaam extensies uit te breiden met:

 • general topleveldomeinen (gTLD's), o.a. .global, .club.

De belangrijkste reden voor deze uitbreiding, was het gebrek aan beschikbare domeinnamen. Naast uitbreiding van de domeinnaamkeuze, stimuleert deze beslissing, de innovatie en competitie op het internet: de domeinnaam extensies zijn locatie-, beroepspecifiek en beter afgestemd op de doelgroep.

.global

Domeinnaam extensie .global is een nieuwe algemene Top Level Domein (gTLD) dat bedrijven, handelsmerken en organisaties- een internationaal perspectief biedt. De domein extensie is gecreëerd door een groep internetveteranen met ruim 20 jaar ervaring in de domein industrie.

.global werd goedgekeurd op 17 april 2014 en op 6 juni toegelaten tot de technische zonefile van het Domeinnaam Systeem (DNS). Na diverse domeinveilingen, kwam de domein extensie op 24 september 2014 algemeen beschikbaar voor domeinnaamregistratie. Het proces van goedkeuring tot lancering verliep niet vlekkeloos: vanwege naamoverlapping, werden 60.000 domeinnamen maandenlang geblokkeerd.

Internationale uitstraling

Met een duidelijke domeinnaam, val je beter op in de zoekmachines, verbeter je je positie in de zoekresultaten en vergroot je reputatie als een betrouwbare informatiebron of autoriteit.

Met .global krijgt je bedrijf, merk of (non-profit) organisatie een internationale uitstraling. De domein extensie is geschikt voor diegenen, producten en diensten wereldwijd aan klanten willen aanbieden:

 • internationale identiteit
 • geen niche markt
 • geen specifieke doelgroep
 • geen specifieke industrie/ community
 • geen lokalisatie
 • niet alleen gericht op bedrijven
 • geschikt voor alle soorten bedrijven- groot & klein
 • geen onderscheid, zoals .com, .business, .company, .enterprise.
 • meertalig

  Voorheen diende je als bedrijf verschillende land specifieke (ccTLD's) domein extensies aan te schaffen, zoals .nl, .be of .de. Bedrijven bezaten vaak meerdere domeinen. Met .global wordt het aantal domeinnaam extensies beperkt tot een. Dat is effectief en goedkoop. Deze domeinnaam extensie neemt dan ook in populariteit toe.

  .global of .com?

  Veel bedrijven, merken en organisatie bezitten een .com domein. Jarenlang was .com de enige domeinnaam extensie voor een internationale uitstraling. Door het gebrek aan vrije .com domeinnamen, kon niet elke wereldwijd bedrijf of organisatie de domein naar keuze aanschaffen. Door de introductie van de .global domeinnaam extensie, wordt dit wel mogelijk.

  De domeinnaam extensie biedt dus dezelfde 'internationale uitstraling' aan als een .com extensie, maar gaat daarnaast nog een stapje verder. Met .global bereid je je voor op de toekomst: het biedt een breder bereik dan regionale domein extensies, zoals .eu en .asia en is bovendien veiliger dan een .com domein extensie. Als dat geen innovatie is?

 • Gerelateerde artikelen