ICANN: erkenning voor internet service providers

DNS zonefile, domeinnaam en IP-adres. Is het allemaal abracadabra voor je? Wees gerust; het is eenvoudiger dan je denkt. Al deze technische begrippen worden geregeld via het Amerikaanse bedrijf ICANN. Dit Active24 artikel legt uit wat ICANN is en waarom de erkenning van ICANN belangrijk is voor internet service providers, zoals Active24.

DNS

Type Active24 in je web browser en de website wordt geladen in enkele seconden. Of je je nu in Nederland, Amerika, Argentinië of China bevindt. Overal ter wereld kom je bij dezelfde website uit. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe dat eigenlijk kan? Wat gebeurt er nu precies wanneer je een website raadpleegt?

Op het moment dat jij in een webbrowser een website adres invoert, wordt je computer “achter de schermen” verbonden met de web server van deze domeinnaam. Computers communiceren met elkaar via numerieke IP-adressen. Dit Internet Protocol-adres bestaat enkel uit cijfers.

In de DNS zonefile van een domeinnaam wordt een koppeling gemaakt tussen de geregistreerde domeinnaam en het unieke numerieke IP-adres. Dit proces heet DNS (Domein Namen Systeem). Je computer zoekt dus via het IP-adres naar de dichtstbijzijnde kopie van de universele Registratielijst, waarin staat welke domeinnamen aan welke webservers gekoppeld zijn.

ICANN accreditatie

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) werd opgericht in 1998. De Amerikaanse non-profit organisatie werkt sindsdien aan het veilig, stabiel en bereikbaar houden van het Internet via innovatie en concurrentie bevordering. Zo heeft het de algemene controle over de uitbreiding en ontwikkeling van het internet. Web inhoud, spam en internettoegang behoren niet tot de taken van ICANN.

Niet iedereen mag zomaar domeinnamen aanbieden. Om als internet service provider (ISP) of hostingbedrijf domeinnamen te kunnen registreren en verkopen is toestemming van ICANN nodig. ICANN controleert het domeinnamen systeem (DNS) voor alle general Top Level domeinnamen (gTLD)- domeinnamen met algemene domein niveaus eindigend op o.a. .com, .biz, .org- en de toegang tot de gTLD registratiebedrijvenlijst . Een ICANN creditatie dient als ook basis voor overige domeinnamen registraties.

Voor ICANN accreditatie dienen hostingbedrijf een officiële aanvraag in te dienen, waarbij moet worden aangetoond te voldoen aan diverse technische, organisatorisch en financiële ICANN-kwaliteitscriteria.

Keurt ICANN het hostingbedrijf goed, dan worden de relatie en de verplichtingen tussen ICANN en het hostingbedrijf vastgelegd in het Registrar Accreditation Agreement (RAA) contract en wordt het hostingbedrijf op de officiële domeinregistratiebedrijvenlijst vermeld. ICANN is dus een kwaliteitskeurmerk voor hostingbedrijven. Alleen hostingbedrijven in bezit van zo´n ICANN-accreditatie, zijn volledig betrouwbaar.

ICANN accreditatie Active24

Active24 heeft al-sinds haar oprichting in 1998- een volledige ICANN accreditatie als Active ISP. Na diverse bedrijfsovernames (o.a. Mamut), zorgde VISMA, het overkoepelende concern uit Scandinavië ervoor dat Active24 in 2009 opnieuw als onafhankelijke hostingprovider op de markt kwam. Sindsdien heeft Active24 een volledige ICANN-accreditatie als Active24 AS. Je domeinnaam registeren via Active24 is dus veilig en betrouwbaar.

BELANGRIJK: Bij domeinregistratie, wordt een nieuwe DNS-zonefile aangemaakt. Dit TTL (Time-To-Live) proces duurt doorgaans 24 uur. Deze tijd is nodig om de name servers in te stellen voor een leesbaar computeradres en een IP-adres en alle DNS-servers ter wereld van de nieuwe informatie te voorzien.

Gerelateerde artikelen