Web server unresponsive. Wat betekent dat?

De hostingwereld is onnodig ingewikkeld. Je raakt als kleine zelfstandige al snel verstrikt in het technische jargon van de ICT Wereld. Neem het begrip web server. Iedereen heeft er wel van gehoord. Maar hoe werkt een webserver en welke problemen kunnen er ontstaan? Dit artikel laat zien wat een webserver is, welke problemen een webserver kan ondervinden en wat het betekent als een web server unresponsive wordt.

web server

Een web server helpt web content toegangelijk te maken op het internet en kan zowel naar de hardware (computer en randapparatuur) als software (computer applicaties) verwijzen. Webservers worden vooral gebruikt om websites te hosten (d.w.z. informatie opslaan, processeren en verzenden), maar kunnen ook gebruikt worden voor dataopslag, e-mail, FTP of ander webgebruik.

laadcapaciteit

Web servers zijn geavanceerde technologische apparaten, met een zeer uitgebreide geheugencapaciteit. Echter, als de geheugencapaciteit van de web server (bijna) bereikt is, kunnen er problemen ontstaan. Een web server kan namelijk slechts een gelimiteerd aantal klantverbindingen per seconde maken. Doorgaans is dat tussen de 2 en 80.000 verbindingen per seconden per IP-adres en Poort. Dit is afhankelijk van de volgende factoren:

 1. server instellingen
 2. HTTP-verzoek
 3. statische/dynamische web inhoud
 4. web inhoud in cache
 5. hard- en software limiet web server computer

Raakt de web server overbezet, dan kan de web server unresponsive worden. De web server wordt dan zo overvraagd dat het niet meer normaal kan functioneren. Het herstellen van de web server kan -afhankelijk van de oorzaak- enkele uren tot enkele dagen in beslag nemen.

oorzaken overcapaciteit

Het geheugenlimiet van de webserver kan overbelast worden door de volgende oorzaken:

 1. Te veel web verkeer
 2. Dit ontstaat wanneer vele duizenden tot miljoenen klanten in een kort tijdsbestek een verbinding maken tot een bepaalde web server

 3. DoS of DDoS aanval
 4. Een denial-of-service attack (DoS attack) of distributed denial-of-service attack (DDoS attack) is een illegal hackerspoging om de gehele computer of een uitgebreid server netwerk plat te leggen voor gebruikers.

 5. Computer wormen
 6. Computer wormen kunnen tot abnormaal veel internet verkeer leiden, vanwege een besmetting van miljoenen geïnfecteerde computers die niet met elkaar verbonden zijn.

 7. Virussen
 8. Ook bestaan er virussen die tot een verhoogt internetverkeer leiden, vanwege miljoenen geïnfecteerde web browsers en/of web servers

 9. Gedeeltelijk onbereikbare web servers
 10. Soms ontstaat er teveel web verkeer, doordat het web verkeer niet gefilterd wordt op té zware websites bij een té kleine bandbreedte

 11. Traag netwerk
 12. Het internet server netwerk kan ook ineens traag worden. Hierdoor duurt het langer voordat de verbinding tot stand komen en stijgt het aantal server connecties vervolgens zo snel dat de geheugenlimiet van de web server al snel bereikt wordt.

 13. Web servers tijdelijk onbereikbaar
 14. Tot slot kunnen webservers tijdelijk geheel onbereikbaar raken door urgent onderhoud of een belangrijke upgrade van hardware, software of database fouten. De overige web servers krijgen daardoor te veel internet verkeer binnen, waardoor ze overladen worden.

Web server vervanging bij Active24

Active24 heeft afgelopen jaar aanzienlijke verbeteringen aangebracht in haar web server apparatuur. Gedurende 2014 is Active 24 bezig met het vernieuwen van haar webservers en de migratie van bestaande data naar nieuwe servers. Dit wordt in etappes uitgevoerd.

nieuwe-webservers-active24nl

nieuwe-webservers-active24nl

Deze verbeteringen in ons servernetwerk park leiden soms tot ongewilde down time. Natuurlijk proberen wij dit waar mogelijk te voorkomen. Echter, we kunnen niet altijd vooraf overzien welke fouten er kunnen optreden, aangezien verbeteringen in één webserver systeem er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat hierdoor het corresponderende server systeem niet langer meewerkt. Deze onvoorziene uitkomsten kunnen tot grote uitdagingen leiden.

Het aanbrengen van verbeteringen in onze web servers, het verbeteren van de klantervaring en het uitbreiden van ons dienstenpakket is dus een continue proces. Wij vragen uw begrip hiervoor en danken u voor het vertrouwen en het geduld dat u ons dagelijks demonstreert!

Onze bestaande en nieuwe klanten kunnen ervan verzekerd zijn dat we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat al onze netwerksystemen zo goed mogelijk werken en tot een betere gebruikerservaring leiden.

Gerelateerde artikelen