Einde van Microsoft Windows XP in zicht

Windows XP. Wie kent het Windows besturingsprogramma van Microsoft niet? Sinds de komst in 2001 is het programma razend populair. Maar daar komt snel een einde aan: op 8 april 2014 stopt Windows XP stopt het aanbieden van updates. Het besturingsprogramma blijft bestaan, maar uit veiligheidsoverwegingen zijn de mogelijkheden na deze datum vrij beperkt. In dit Active24 artikel zetten we voor Windows XP gebruikers de gevolgen en alternatieven voor u op een rij.

Windows XP

Microsofts´ Windows XP besturingssysteem wordt gezien als de pionier in het aanbieden van een stabiele gebruikersomgeving voor thuisgebruikers. Vanaf de introductie op 25 oktober 2001, is het besturingsprogramma door het publiek met open handen ontvangen. De logische navigatiestructuur, duidelijke lay-out en het stabiele computersysteem maakten dat een groot deel van de bevolking interesse kreeg voor eenvoudige computertaken. Ook nu maakt nog ruim 30% van alle computergebruikers gebruik van Windows XP, ondanks nieuwere Windows programma´s zoals Windows Vista, Windows7 en Windows8.

Gevolgen voor uw PC

Na 12 jaar komt er een eind aan Windows XP ondersteuning. Microsoft gaat zich richten op de ondersteuning van nieuwere technologieën. Microsoft stopt op 8 april 2014 met het aanbieden van technische ondersteuning, automatische beveiligingsupdates voor Windows XP. Ook Microsoft Security Essentials zal niet langer beschikbaar zijn.

Als Windows XP gebruiker, kun je het programma ook na beëindigen van de ondersteuning blijven gebruiken op je pc. Het programma blijven gebruiken brengt echter wel risico´s met zich mee. Zo wordt je kwetsbaarder voor virussen en andere beveiligingsrisico´s. Ook kun je te maken krijgen met compatibiliteitsproblemen met o.a. applicaties en andere apparaten, omdat software en hardware fabrikanten zich op nieuwere Windows-versies zullen richten.

#A24Tip: Om te zien welke Windows versie u gebruikt: klik op Start- Uitvoeren- type winver en druk op Enter.

Windows XP Alternatieven

Er zijn drie alternatieven:

 1. Je huidige PC upgraden naar Windows 8.1

 2. Niet alle PCs zijn geschikt voor een upgrade naar de nieuwste Windows-versie Windows 8.1. Download en installeer de Windows-upgrade assistent, om te ontdekken of je PC voldoet aan de systeemvereisten. Indien je PC geschikt is, kun je de upgrade uitvoeren aan de hand van de handleiding. Meer informatie vind je op Microsofts veel gestelde vragen en in de Handleiding upgrade Windows XP naar Windows 8.1

 3. Koop een nieuwe Windows PC

 4. De computerindustrie is een innoverende en snel veranderende omgeving. Als je huidige pc niet geschikt is voor Windows 8.1, is het een goed moment om op zoek te gaan naar een nieuwe pc, die aan de huidige systeemvereisten voldoet.

 5. Blijf Windows XP zo veilig mogelijk gebruiken

 6. Alhoewel wij deze optie afraden, kunt u Windows XP blijven gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat je de meest recente Windows updates hebt geïnstalleerd. Je kunt dit via Windows Update downloaden en installeren.

Risico´s Windows XP gebruik

Kies je ervoor je huidige Windows XP besturingssysteem te blijven gebruiken, houdt er dan rekening mee dat dit NIET zonder risico´s is. Gerichte hackersaanvallen op uw XP computer komen via Internet binnen. Zo loopt u o.a. de volgende risico´s:

 1. Computer hack

 2. Diefstal persoonlijke gegevens

 3. Kwijtraken belangrijke computerbestanden

 4. Internetvirus

Bovenstaande risico´s kun je deels voorkomen, door het volgende:

 1. Schakel internet uit op uw Windows XP

 2. Gebruik web browser Google Chrome i.p.v. Internet Explorer.

 3. Meer informatie op: Microsoft Windows support pagina.

Gerelateerde artikelen