Support

ID #81028

Checklista för långsamma WordPress sidor

Om du upplever att din WordPress sida laddas långsamt så kan detta bero på en mängd olika andledningar. Vi kommer här att ge er en checklista över saker som du själv kan göra för att förbättra laddningstiden för din WordPress sida.

Storleken på er sida.

Den vanligaste orsaken till att sidor är långsamma är den totala storleken på sidan. En typisk sida idag har många bilder, java scripts, flash och videos.

Allt detta innehåll tar upp en stor del av bandbredden när den överförs. Om du har många bilder eller videor på din sida kontrollera då att bilderna och videorna har en korret upplösning för din sida, så att dessa inte är större än vad de behöver vara.

Optimera era databastabeller

Mycket av problemen med långa laddningstider har med kopplingen mellan er sida och er databas att göra. Vi rekommenderar att man installerar en databas plugin som WP-DBmanager så att man kan se hur databasen är uppsatt. Med denna pluginen så kan du även ta periodiska backuper. Ni kan också använda vårt verktyg phpmyadmin som ni finner i MyAccount.

Databas caching

Caching är ett mycket viktig för WordPress och den mest effektiva lösningen till långa laddningstider.

För varje besök du får på din hemsida så kommer WordPress att gå genom en omfattande process för att kunna bygga upp sidan. Först så kommer den att gå igenom alla PHP processer och sen kommer den att anropa databasen mellan 20 till 200 gånger per sida!

Wordpress har fått mycket kritik för detta då många har upplevt Wordpress sidor som ångsamma. Det finns dock en bra lösning som i många fall eliminerar problemet med långsamma sidor.

Om du aktiverar caching på din hemsida så betyder det att hela processen bara behöver köras för er första besökare på sidan. Caching plugin sparar all data som genereras av PHP-koden och databasen så att denna information kan laddas mycket fortare. Detta kommer att göra era WordPress sidor betydligt snabbare.

Det finns väldigt många plugins som möjliggör caching för Wordpress tillgängliga, det finns både fördelar och nackdelare för varje plugin. Vi kan rekommendera WP Super Cache för den enkla installationen och W3 Total Cache för funktionaliteten och alternativen.

För att installera en caching plugin så måste du logga in som Admin på din Wordpress sida och sedan installera pluginet från avdelningen för plugins. För att hitta caching plugins sök på ?cache?.

Plugins

Plugins är en av de vanligaste orsakerna till att WordPress sidor får längre laddningstider. Det finns tusentals olika plugins på marknaden och om du har ett installerat plugin som du inte använder eller som inte är uppdaterad så kan detta ha stor påverkan på er laddnings tid.

Exempel på plugins som kan göra att er sida laddas långsamt är:

Popularity contest, aLink och @Feed.

Om du misttänker att du har en plugin som skapar problem så kan du avaktivera alla plugins, besök sidan på nytt och kolla om den laddar snabbare. Aktivera sedan varje plugin för sig till du ser vilken plugin som gör att sidan blir långsam. När du hittat vilken plugin som gör sidan långsam så kan du kontakta uvecklaren eller distributören för pluginet och se om de har en lösning. Annars kanske ni kan hitta en nyare plugin som ger samma funktionalitet.

Teman

Om du har kontrollerat dina plugins och de inte verkar vara orsaken så kan även temat ni använder ställa till problem. Många teman har plugins och länkar i sig som kan påvärka laddningstiden. De flesta teman lägger oftast till en massa kod till filen function.php vilket betyder att alla problem plugins skapar kan också orsakas av teman.

Många teman har även flertal java skripts som temat länkar till. Om något av dessa script är väldigt stora eller om de saknas så kan detta göra att laddningstiden påverkas.

Stäng av post revisions

Från version 2.6 av WordPress så har de inkluderat en spårnings funktion som spara ner information varje gång någon sparar ett inlägg på er sida. Om du inte behöver att denna info sparas till er databas så kan du enkelt stänga av denna funktionen genom att lägga till följande rad i filen wp-config.php.

define('WP_POST_REVISIONS', false);

Om du har en bloggsida eller om du använder en sida där besökarna tillåts att publicera inlägg och liknande så finns det en ganska stor risk att ni redan har mycket av denna extra information i er databas. Ni kan då använda WP-DBManager eller phpmyadmin för att ta bort denna informationen helt och hållet. Ni kan också köra denna databas kommandot:

DELETE FROM wp_posts WHERE post_type = "revision";

Detta kommer radera all extra information för era inlägg. Vilket gör att er sida behöver hämta mindre data varje gång från er databas.

Viktigt!

Gör inga förändringar om du inte vet om detta är viktigt för din sida att ha denna extra informationen. Vi rekommenderar att man alltid tar backup på sidan och databasen innan man gör några förändringar.

Kontrollera länkar för pingbacks

Ibland så är orsaken till långsamma sidor att man får så kallade pingbacks från länkar som inte fungerar.

I WordPress så finns det som standard servrar lagrade i en så kallad pinglista. Denna pinglista finner du under inställningar ? Skriva. Om någon av dessa länkarna är fel eller felstavad så kan detta generera timeouts vilket gör att er laddningstid för sidan blir längre.

Ett annan orsak kan vara att ni har länkar i era artiklar som inte går att pinga korrekt. Ni kan avaktivera så kallade pingbacks i inställningar ? Diskussion genom att klicka ur inställningen ?Tillåt länknotifikationer från andra bloggar (pingbacks och trackbacks)?

Optimera HTTP anrop

Varje gång en fil anropas på din sida som exempel en bild, CSS file eller java skript så skapad ett så kallat HTTP anrop. Varje anrop tar lite tid att behandla och genom att minska antalet anrop som görs så kan man förbättra hastigheten på sidan avsevärt. Detta betyder oftast att ni behöver använda färre plugins. Det finns en bra
plugin som man kan använda som heter PHP speedy plugin vilket sammanfogar alla er java skripts och css filer in till en enda fil vilket då sänker antalet HTTP anrop som ni har på er sida.

Viktigt!

Alla plugins är inte kompatibla med PHP speedy plugin. Om du använder väldigt många bilder så finns det ett verktyg som heter CSS Sprite generator som sammanfogar alla dina bilder till en bild, sedan används CSS kod för att placera
bilderna korrekt. Detta sänker också antalet HTTP anrop som görs på sidan beroende på hur många bilder du använder.

Placering av filer: CSS i början och Java skript i slutet.

En möjlighet är att ladda stora delar av sidan innan sidan refererar till javascript. Gör detta genom att placera länkar till CSS filer i början på sidan och länkar till java skripts i botten på sidan.