Maak kennis met OpenCart

 Dit is het tweede artikel in de serie ´Open je online webwinkel met OpenCart´.  In deel 1 leerden we je OpenCart te installeren met Active24 One Click Installer. In dit artikel maak je kennis met OpenCart. We geven je inzicht in de basis functies van OpenCart om zelf je eigen online webwinkel te creëren. 

Open de demo shop

De beste manier om kennis te maken met OpenCart is via een rondleiding op de demonstratie site. Zo leer je snel hoe het programma werkt en en krijg je direct een indruk van de vele mogelijkheden om zelf je online webwinkel via OpenCart te bouwen.De OpenCart demonstratie webwinkel bestaat uit de volgende onderdelen:
 • Startpagina
 • Hoofd menu
 • Links
 • Categories
 • Shopping cart/ Check out
 • Customer account
 

1. Startpagina

OpenCart Demonstratie webwinkel startpagina

De startpagina is de eerste kennismaking van je potentiële klant met jouw online webwinkel. Deze zogenaamde landingspagina is erg belangrijk. Het dient namelijk als blauwdruk voor je online webwinkel en is daarom zowel een overzichtspagina (startpunt naar de overige webpagina´s) als een zoekpagina (terugkeerpagina na eerder webbezoek). Plaats daarom hier je voornaamste webwinkel producten en belangrijkste informatie. 

OpenCart startpagina

OpenCart startpagina

Slideshow

Op de startpagina kun je eenvoudig een slideshow maken met je populairste producten en diensten. Dit kun je gebruiken als een reclamebanner en eenvoudig aanpassen met seizoensgebonden aanbiedingen en speciale promoties. Je kunt de slideshow ook verplaatsen naar een andere plek op de startpagina of naar een van de overige webpagina´s. 

OpenCart_slideshow

OpenCart_slideshow

 Features

Het features overzicht op de startpagina is kleiner dan de slideshow. Hier kun je diverse producten en diensten tegelijkertijd weergeven. Voeg eenvoudig een nieuw product toe aan je bestellijst en verwijder het met één klik. Potentiële cliënten kunnen het product direct kopen via de “Voeg aan bestellijst toe” knop. 

OpenCart-_Features

OpenCart-_Features

2. Hoofdmenu

Het hoofdmenu in OpenCart is zichtbaar op alle afzonderlijke webpagina´s boven de inhoud. Vanaf het hoofdmenu kun je door de website navigeren. De meeste online webwinkels bieden standaard product categoriën aan. Als je veel productencategoriëen wilt, is het ook mogelijk om subcategoriën aan te maken, zoals in de voorbeeld online webwinkel. Plaats de belangrijkste categoriën in het menu in de juiste volgorde van links naar rechts (zodat zowel de zoekmachine´s als de potentiële cliënten deze volgorde van belangrijkheid volgen). 

OpenCart_Hoofdmenu

3. Links naar informatie pagina´s

Aan de onderkant van de demosite – (de zogenaamde ´footer´ sectie) vind je tekstlinks naar diverse informatie pagina´s. Dit verschijnt op alle webpagina´s hetzelfde, zoals op de startpagina. Leer deze webstructuur kennen, zodat je een goed idee krijgt welke pagina´s bruikbaar zijn voor je eigen online webwinkel. 

4. Categorieënlijst

Binnen alle belangrijke menu tabbladen, vind je aan de linkerkant van de website de volledige categoriënlijst. Bij het aanmaken van een categorielijst voor je producten, kun je zelf de productvolgorde aangeven. Door gebruik te maken van de categorieënlijst, kunnen je potentiële cliënten zoeken naar producten aan de hand van diverse criteria, zoals naam, fabrikant of prijs. Zo vinden ze zo snel mogelijk het product naar keuze. 

Productpagina´s

Met de product pagina´s kun je indruk maken. Potentiële cliënten die hun producten online kopen, willen de belangrijke informatie rondom het product het liefst in hapklare brokken gepresenteerd krijgen, zodat ze niet zelf hoeven te zoeken. De OpenCart product pagina sjablonen zijn eenvoudig te gebruiken en helpen je om duidelijke, informatieve productpagina´s te creëren. 

5. Shopping Cart/Check Out

Dit is een van de belangrijkste stappen in je verkoopproces en dient dan ook zo makkelijk mogelijk te zijn voor de gebruiker. Probeer daarom de check out module in de demonstratieshop zelf eens uit. Je zult zien dat de gebruikers zich niet eerst hoeven in te schrijven voor een account en de benodigde contactgegevens voor de bestelling zijn beperkt. 

6. Customer Account 

Het klantprofiel helpt je om een goede relatie op te bouwen met je potentiële cliënten. Hoe beter je je cliënten begrijpt, hoe beter je hen een goede service kan verlenen. Aangezien alle voormalige aankopen van je cliënten zichtbaar zijn, is het zeer eenvoudig om een product opnieuw te bestellen. 

Online demostratie backoffice systeem

Ook kun je inloggen op de online demostratie backoffice systeem, om te zien welke mogelijkheden het OpenCart backoffice systeem je biedt als beheerder. 

OpenCart_Administratie_inlogscherm

OpenCart_Administratie_inlogscherm

1. Controle paneel (administratie)

Tot nu toe, heb je gelezen hoe de Online demonstratie webshop werkt. Nu gaan we een stap verder, door het controle (administratie) paneel van het backoffice systeem uit te leggen. Vanaf het controlepaneel (administratie gedeelte) krijg je een compleet overzicht en controle van je volledige online webwinkel. 

2. Statistiek en overzicht 

Zodra je het administratiegedeelte van je online webwinkel op OpenCard opent, verschijnt er een realtime overzicht van je bedrijfsstatus. Op de demonstratiesite, kun je zien dat het webwinkel overzicht is opgezet om direct de totale verkoop en jaarlijkse sales en verkochte producten weer te geven. Daarnaasts zie je de laatste 10 bestellingen en de statistieken van het totaal aantal verkopen en cliënten. Zo heb je binnen het DASHBOARD direct een volledig overzicht van je bedrijfsresultaten. 

3. Eenvoudige navigatie 

In het hoofdmenu van de administratiepagina´s vind je alle functies. Als je klikt op een van de tabmenu´s, opent vanzelf een uitvouwbaar meerkeuze menu. De tabbladen zijn intuïtief geordend naar bedrijfstak. Hier vind je alle informatie omtrent:
 • Catalogus: (product pagina) informatie, eigenschappen en klantproductoverzichten. Alles wat verschijnt op je productpagina kun je hier aanpassen.
 • Applicaties: betalings- en verzendmogelijkheden, slideshow en reclame (banner) opties.
 • Verkoop: verkoopoverzicht, geretourneerde goederen, klantengroepen, cadeaubonnen en kortingscouponnen.
 • Systeem: layout, webwinkel instellingen, webwinkel voorraad status, online web etalage, lokatieinstellingen,valuta, taalinstellingen en belastingen.
 • Rapport overzicht: online cliëntenoverzicht, verkoopoverzicht, bekeken producten, bestelde producten. Hier kun je een groot aantal data rapporten over je online webwinkel filteren en analyseren.
 

Volgende stap: Maak een plan

In dit artikel heb je kennisgemaakt met OpenCart. In het volgende artikel leggen we je uit hoe je zelf je eigen online webwinkel opzet. Aan de slag dus! Maak een plan en een sitemap als structuur voor je online webwinkel, waarin je aangeeft welke producten je in je online webwinkel wilt en wat de meest belangrijke informatie is voor jouw potientiële cliënten en voor jezelf als online webwinkelier. 

Bestel hier je domein en webhosting

Gerelateerde artikelen