Gratis website: voor- en nadelen

“Gratis website” is een gewilde zoekopdracht in Google. Niet vreemd, want waarom zou u betalen voor een website, als het ook voor niets kan? Toch zitten er belangrijke nadelen aan een gratis website. Benieuwd welke dat zijn?

Gratis website

Zelf een website maken met gratis software. Wat pakweg 10 jaar geleden slechts was weggelegd voor een selecte club IT-nerds, kan nu iedereen. Met gratis website software knipt en plakt u snel zelf een eigen professionele website bijeen.

web zdarma

Het grote voordeel

Een gratis website heeft een ondiscusbaar voordeel: het is GRATIS
Veel Nederlandse en internationale providers bieden u tegenwoordig de mogelijkheid om eenvoudig zelf een gratis website te maken. Een website maken voor dummies klinkt natuurlijk fantastisch!

De vele nadelen

Maar? De service, die u ontvangt bij een gratis website verschilt aanzienlijk van de service bij een betaalde website. Geen onoverkomelijk probleem? 
Dat ligt eraan hoe belangrijk de website voor u is:

1: Moeilijk vindbaar in zoekmachines

Als u gebruik maakt van een gratis softwareprogramma voor het maken van uw website, krijgt u daar geen eigen domeinnaam bij. Uw website wordt zichtbaar op een URL, zoals bijv: 

https://www.softwarenaam.nl/titelwebsite/klantbqu94m.html

U geeft uw website een specifieke titel, maar de kans is zeer klein dat u met deze niet-specifieke en moeilijk te onthouden URL gevonden wordt in zoekmachines, zoals Google.

U heeft wel een gratis website, maar bent onvindbaar op het Internet. Grote kans dat uw web bezoekers afhaken, als ze naar u zoeken. Als u web bezoekers wilt, is het dus verstandig om geen gratis website zonder eigen domeinnaam te gebruiken.

  • Gratis website maken zonder eigen domeinnaam
  • U kunt nog steeds gebruik maken van een gratis website, maar als u daarnaast een eigen domeinnaam koopt en deze koppelt aan uw website, dan verhoogt u uw kansen aanzienlijk om gevonden te worden in zoekmachines, zoals Google.
  • https://www.uwwebsitenaam.nl/
  • U wordt dan vindbaar op het internet onder uw domeinnaam. Als u bovendien regelmatig nieuwe content plaatst op uw website, dan verhoogt u uw kans aanzienlijk om hoger in de zoekresultaten te verschijnen. Een gratis website met een eigen domeinnaam, is dus beslist een betere keuze.

2: Geen uniek e-mail adres

Bij een gratis website is vaak geen e-mail inbegrepen. U kunt natuurlijk ook afzonderlijk berichten ontvangen op uw gratis Gmail, Hotmail of Yahoo e-mailadres:

  • voornaam.achternaam@gmail.com
  • voornaam.achternaam@hotmail.com
  • voornaam.achternaam@yahoo.com

Dit is een omweg. Uw email en website zijn niet aan elkaar gekoppeld. Bovendien maakt u hiermee indirect reclame voor dit bedrijf. De vraag is of u dat wilt, als u zelf gevonden wilt worden op zoekmachines.

Zeker als u een online bedrijf heeft en uw potentiële klanten via internet komen, dan wilt u direct zelf bereikbaar zijn, zonder omweg. Met uw eigen domeinnaam gekoppeld aan uw specifieke, unieke e-mailadres, komen de berichten direct binnen in uw eigen e-mailbox en promoot u bovendien uw eigen merk elke keer dat u een email verzendt of ontvangt.

  • Naam@uwwebsitenaam.nl
  • info@uwwebsitenaam.nl

Met een uniek e-mailadres bent u bereikbaar én promoot u uw eigen merk.

3: Gratis webhosting zonder garantie

Bij een gratis website kunt u niet altijd rekenen op betrouwbare webhosting. Als u een hobby blog heeft met weinig bezoekers, is dat meestal geen onoverkomelijk probleem. Even niet verbonden met het internet, is dan best te overzien.

Hebt u echter een online business en bent u volledig afhankelijk van het internet, dan wilt u altijd en overal zichtbaar zijn en is een tijdelijke offline website natuurlijk geen optie. In dat geval hebt u professionele en betrouwbare web hosting nodig, waarmee u 24/7 non stop verbonden bent met het internet. Bij gratis hosting krijgt u deze garantie niet.

TIP: Bij ACTIVE24 heeft u al betrouwbare webhosting vanaf €2,99 p/mnd.

4: Gratis support niet inbegrepen

Als u gebruik maakt van een gratis website, en u ondervindt problemen bij het onderhouden van uw website, dan kunt u niet verwachten dat de technische support afdeling u direct helpt. Het is eerder het tegenovergestelde: u betaalt voor support en mag vaak al blij zijn, dat u enige ondersteuning krijgt. De service, die u krijgt laat vaak te wensen over.

Wilt u gratis contact opnemen met de technische support afdeling of de klantenservice, op het moment dat het u uitkomt, dan is een betaalde website de beste optie. Zo weet u zeker dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan en dat u deskundig geholpen wordt, wanneer u het het meest nodig heeft.

5: Uw website aanpassen is ingewikkeld

Het voordeel van een gratis website, is dat u gebruik kunt maken van een intuïtief interface, waarbij geen technische kennis nodig is. Dat is handig als u net begint.

Maar zodra u meer webdesign kennis opdoet en uw website wil aanpassen naar eigen inzicht, loopt u tegen problemen aan. De meeste design templates kunnen niet eenvoudig aangepast worden. Bovendien zijn de vooraf ingestelde opties vrij beperkt.

Vooral als uw online bedrijf goed begint te lopen en u uw website wilt uitbreiden of aanpassen met nieuwe producten en diensten in uw bestaand webdesign, kan dit tegen u gaan werken. Aanpassingen op bestaande web templates zijn niet alleen lastig, maar vaak ook erg duur.

Vraag u daarom voordat u begint met een website al af, wat uw uiteindelijke doel is. Blijft het een hobby website of wilt u met uw professionele bedrijf online geld verdienen? Als u kiest voor het laatste, dan is een gratis website met een vast design template en voorgeprogrammeerde instellingen, niet de beste keuze.

Gratis of betaalde website?

Vooropgesteld! We hebben niets tegen het maken van een gratis website. Het kan een prima keuze zijn, als u uw website gebruikt als persoonlijk blog. Wilt u echter dat uw website goed vindbaar is, u direct bereikbaar bent via email, kunt rekenen op betrouwbare web hosting, gratis contact op kunt nemen voor technische support en klantcontact en de website wilt aanpassen naar eigen keuze, dan is betalen voor een website de beste optie.

Vraag uzelf af of het voordeel van een gratis website afweegt tegen de nadelen van het gebrek aan service. Wilt u een persoonlijke site met weinig bezoekers, of kiest u voor een succesvolle website, die in de toekomst met u mee kan groeien? Aan u de keuze!

 

Meer info

Vragen? Onze customer support afdeling helpt u graag verder.

 

Artikel beoordeling

Gemiddelde beoordeling: 4.7/5

Aantal stemmen: 10