Responsive website: wat is het en waarvoor heeft u het nodig?

Responsive website is de huidige standaard voor modern webdesign. En een absolute must voor elke website eigenaar. Maar wat is het precies en waarvoor heeft u het nodig? Lees verder en u weet het.

responzívny web

Responsive website

Een responsive website is gebouwd met Responsive website design. Dit type webdesign biedt een optimale gebruikerservaring aan website bezoekers. Het geeft de website goed weer op elk apparaat. Van desktop of laptop computerschermen tot mobiele telefoons en tablets. 
Het herkent:

 • Apparaat: het apparaat, dat wordt gebruikt.
 • Schermgrootte: de breedte van het gebruikte scherm.
 • Webbrowser: de webbrowser, van de webbezoeker.

Een responsive website past de inhoud van de website automatisch aan. Hierdoor is de website duidelijk, begrijpelijk en goed leesbaar vanaf elk mogelijk apparaat.

Waarvoor heeft u het nodig?

Voorheen bekeken mensen websites vanaf hun desktop of laptop computerscherm. Met de opkomst van mobiele apparaten- mobiele telefoons en tablets- kwam hier verandering in. In November 2016, werden meer zoekopdrachten gedaan vanaf mobiele apparaten, dan desktop of laptop computerschermen. Sinsdien hebben bezoekers een voorkeur voor het zoeken van informatie en het doen van aankopen via mobiele apparaten.

Mobielvriendelijke websites

Deze trend blijft. Sterker nog, webbezoekers gebruiken steeds vaker verschillende apparaten tegelijkertijd voor zoekopdrachten en aankopen op het internet. Voor elke zoekopdracht, beginnen ze van een apparaat en eindigen ze met de aankoop op willekeurig elk ander apparaat. Deze cross-mediale manier van zoeken en aankopen op het internet, beïnvloed de manier waarop website gebouwd worden.

TIP: In November 2016, introduceerde Google haar Mobile First strategie. Met deze strategie geeft Google toe responsive websites een beter resultaat in hun zoekmachine resultaten pagina´s te geven.

Voorwaarden Mobiele sites

Wat betekent dit voor u als website eigenaar? Wilt u bijblijven in de snelveranderende online wereld? 
Dan is een mobielvriendelijke website een absolute must:

 • Het helpt websites beter zichtbaar te worden
 • Het vergroot website verkeer
 • Het helpt website eigenaren hun website competitief te houden.

Maar, zulke websites moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • Mobiele zichtbaarheid: ze zijn zichtbaar op alle mobiele apparaten.
 • Gebruikersvriendelijk: ze zijn eenvoudig in (zoek)gebruik.
 • Mobiele aankopenaankopen via mobiel, in een beveiligde omgeving.

Websites, die niet aan deze voorwaarden voor mobiele sites voldoen, zullen webbezoekers verliezen. Uw competentie is namelijk maar een paar klikken van u verwijderd.

Hoe bouwt u een mobielvriendelijke website?

U kunt een mobielvriendelijke website op drie manieren bouwen:

Optie één :

 1. Ontwerp een mobiele app. Hiermee geeft u bezoekers toegang tot de inhoud van uw website. De competitie is groot. Slechts een klein deel van uw potentiële klanten, download de app op hun mobiele telefoon. U dient veel toegevoegde waarde te geven. Slechts op die manier, zal uw mobiele app interessant zijn voor uw potentiële klanten, op lange termijn. 
 2. Bouw een Mobiele website versie. Een dure oplossing. Bovendien brengt dit veel extra werk teweeg. In plaats van één website, dient u voortaan twee website up-to-date te houden: een desktop en een mobiele webversie.
 3. Bouw een responsive website. Deze website past zich automatisch en flexibel aan, aan het apparaat, de schermgrootte en de webbrowser, die de bezoeker gebruikt. Dit is vaak de beste en meest voordelige oplossing. U hebt slechts één website. Internet Service Providers bieden mobiele sitebuilders aan voor websites en webwinkels.

TIP: Volg Google´s Mobile First Strategie om een website te bouwen, die goed zichtbaar is op alle apparaten. Begin te bouwen voor Mobiel (de kleinste schermoplossing). En ga verder met het website bouwen voor Desktop (de grootste schermoplossing). Indien u begint met een Desktop versie, is uw website mogelijk niet goed zichtbaar op het kleine scherm van mobiele apparaten.

Artikel beoordeling

Gemiddelde beoordeling: 4.6/5

Aantal stemmen: 8